Житньо-пшеничний заварний хліб з кмином

Житньо-пшеничний заварний хліб з кмином

Духм'яний, ніжний, пухкий, з мілкими порами – дуже смачний хліб! Скоринка тоненька, хрустка... Сподіваюсь, хліб сподобається тим, хто любить аромат кмину.

Цей хліб можна формувати у будь-якому вигляді: буханкою, паляницею або батоном.
ІНГРЕДІЄНТИ

·   житнє борошно "ЗДОРОВ'Я" (купити тут) — 125 г                            

·   пшеничне борошно "ЗДОРОВ'Я" (купити тут) — 240 г                     

або використати нашу Пшенично-Житню суміш "Здоров'я" - 365г      
·   густий натуральний йогурт — 80 г
·   вода — 170 мл
·   солод житній ферментованний (купити тут) — 3 ст л (під ніж)        
·    кмин — 1 ч л (з горкою)
·    дріжджі сухі — 2,5 ч л
·    сіль (купити тут) та цукор — по1 ч л                                                  

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

 

У мисочці солод залити 100 л окропу і ретельно перемішати, щоб не залишилося комків. Прикрити кришкою і відставити хвилин на 20, доки маса не охолоне до кімнатної температури. Тим часом цукор змішати з дріжджами і залити теплою водою (70 мл, що залишилися). Перемішати.
До дріжджяної суміші додати йогурт (теплий або кімнатної температури), житнє борошно і ретельно перемішати.
Додати у суміш сіль, олію та солод, перемішати.

Поступово додавати пшеничне борошно, весь час вимішуючи. Вимішувати тісто 10 хвилин, воно стане м'яким та еластичним, буде трохи приліпати до рук.
Змастити ком тіста олією (1 ч л) та покласти у глибоку миску. Затягнути миску з тістом плівкою і залишити в теплому місці приблизно на 50-60 хвилин – тісто повинно вирости вдвічі.

Тісто обережно розплескати до товщини близько 1 см, притрусити його кмином і

загорнути рулетом. Зформувати високий рулет, кінці підгорнути униз.
Притрусити поверхню хліба борошном і перекласти на деко. Прикривши рушником, залишити у теплому місці на 30 хвилин, для розстойки.

Готовність хліба перевіряти дерев'яною паличкою.

Готовий хліб загорнути в рушники і витримувати так, доки він не охолоне до кімнатної температури.

Потім можна розрізати і смакувати.

СМАЧНОГО!

 

==================================================================

Цей рецепт було представлено на конкурс "Пісне меню" на сайті food.ua, спонсором якого виступала компанія Мак-Вар Екопродукт

Автор рецепту Раїса Тищенко.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Перепост даного рецепту дозволяється зі збереженням авторських прав усіх учасників.

Схожі статті

Рекомендуємі товари