Безглютенова продукція
ПРОДУКТИ БЕЗ ГЛЮТЕНУ
Продукти без глютену, gluten free, безглютеновая дієта - Ви напевно чули такі словосполучення. Якщо не знати деталі, то може скластися враження, що якщо деякі виробники на упаковці ставлять знак «Gluten Free» або «без глютену», а в інтернеті гуляє інформація про безглютенову дієту, то глютен - це погано! А раз так, то без глютену - добре!
ЩО ТАКЕ ГЛЮТЕН? - ШКОДА АБО КОРИСТЬ?
Давайте розберемося, що ж таке глютен? По-перше глютен - по латині gluten, перекладається як клей. А в нашій мові є інша його назва - клейковина. За Вікіпедії - група запасаючих білків, виявлених в насінні злакових рослин, особливо пшениці, жита і ячменю.
Одним з основних показників якості зерна є кількість клейковини в зерні. Це один з найважливіших показників якості борошна придатного для випічки хліба і виробництва макаронів. Якщо кількість клейковини в зерні низька, його переводять в розряд фуражного зерна для корму худобі.
Для 99% населення землі глютен, він же клейковина, ніякої шкоди не принесе і боятися його не варто!
Але чому на упаковці можуть ставити знак «Без глютену» або в описі деяких продуктів ми читаємо «можуть містити сліди глютену»? Це все робиться для людей хворих на целіакію.
Целіакія - порушення травлення, викликане пошкодженням ворсинок тонкої кишки деякими харчовими продуктами, що містять певні білки: глютен (клейковина) і близькі до нього білки злаків (авенін, гордеїн і ін.) В таких злаках, як пшениця, жито, ячмінь.
На земній кулі таких хворих близько 1%. Як правило, у цих людей з народження є генетична непереносимість глютену. Цей білок їх організм сприймає як «чужий» і починає його знищувати і ця боротьба може привести до смертельного результату!
Ось чому так важливо для хворих на целіакію знати - є в цьому продукті глютен чи ні? Хворі на целіакію дуже чутливі до наявності глютену. Навіть якщо на одному виробництві роблять продукцію без вмісту злакових культур, наприклад цукерки, але використовують пшеничне (або інше) борошно при виробництві інших продуктів, наприклад вафлі, то теоретично борошняний пил може потрапити в цукерки і це викличе негативну реакцію хворого організму. Моя знайома, з такою несумісністю, каже, що якщо вона вип'є сухе виноградне вино, яке для припинення бродіння закріпили спиртом (а це може бути 100г на бочку) - вона це обов'язково відчує (адже спирт роблять із зерна)!
На жаль, вилікувати целіакію поки не можливо. Але всіх проблем з розладом шлунку можна легко уникнути, якщо дотримуватися безглютенової дієти. Ось кому потрібна безглютенова дієта! Ось для кого вона призначена!
Безглютенова дієта - дієта, яка передбачає повне виключення їжі, що містить клейковину (глютен). Без глютенова дієта є єдиним визнаним в медицині методом лікування целіакії або пов'язаних з цим захворюванням симптомів.
КУПИТИ ПРОДУКТИ БЕЗ ГЛЮТЕНУ
У нашому магазині Ви можете купити продукти без глютену в окремому розділі - «БЕЗГЛЮТЕНОВА ПРОДУКЦІЯ». Безглютенові макарони виготовляються з гречаної, кукурудзяної або рисового борошна. Ці інгредієнти абсолютно вільні від глютену (клейковини) і їх сміливо можуть включати в свій раціон хворі на целіакію.
В епоху інтернету купити продукти без глютену стає набагато простіше. Купивши безглютенові продукти в нашому магазині, жителі Києва та Одеси зможуть отримати її в своєму місті вже на наступний день після відправки. А для жителів Дніпропетровська і Харкова на доставку піде всього два дні.
Сподобалася стаття? - поділіться нею на своїй сторінці в соцмережах прямо зараз!
Ваші друзі з інтересом прочитають Ваш пост, а Ваша сторінка стане для них ще більш популярною!
Можливо, хтось з ваших передплатників страждає на целіакію і йому інформація про нашу продукцію буде вкрай корисною!
Опустіться в низ цієї сторінки і натисніть на відповідний значок соцмережі.